Julklapp Barn

Julklapp till barn?

Man brukar säga att julen är barnens högtid. Detta är i mångt och mycket sant då det ligger mycket mystik och spänning kring julen och dess traditioner. Vetskapen om att jultomten kommer med julklappar räcker för att längtan ska bli olidlig långt innan vintern ens är kommen. Vissa barn skriver önskelistor inför julen och tror på tomten och budskapet om att de bara får julklappar om de varit snälla. I andra familjer är jultomtens närvaro kanske obefintlig eller så firar man inte jul av religiösa skäl. Det är ofta de hårda julklapparna som hägrar framför de mjuka för de allra minsta.

julklapp3

De hårda klapparna innehåller oftast leksaker medan de mjuka klapparna kan indikera kläder som inte alltid är lika upphetsande i ett barns ögon. När barn är små är det också noga att de ska få lika mycket godsaker, såsom saft, popcorn eller godis, som sina jämlikar. Alla har vi nog stått och mätt upp exakt lika mycket läsk i två glas när vi var små. Samma noggrannhet gäller vid julklappsutdelningen. Som förälder eller släkting ska man alltid vara noga med att ge varje enskilt barn precis lika många julklappar. Detta kan givetvis vara svårt om barnens intressen är helt annorlunda. Vissa sporter är exempelvis dyrare än andra och då kan antalet julklappar bli färre. Men på något sätt gör man rätt i att se till att det blir något sånär rättvist. Sura miner, ilskna blickar och syskonbråk vill man hest undvika så långt det är möjligt på julafton.

I takt med att barnen blir äldre får de mer förståelse för julklapparnas värde rent ekonomiskt. När barnen är som allra minst krävs det inte mycket för att de ska bli glada. Som spädbarn förstår de inte helt innebörden av julen och vad som kan förväntas av den. Först när de blivit några år kan de bli förtjusta i att öppna paket just för spänningen av att få avslöja dess innehåll. Ovetskapen om julklapparna och de speciella traditionerna är det som gör julen magisk, såväl för barn som för vuxna. Utbudet av leksaker för barn är enormt. Vad ditt eller någon annans barn gillar är högst individuellt, precis som med vuxna. Dockor, tv-spel, brädspel, böcker, filmer, nallar, målarböcker, Lego och kritor trängs i alla leksaksbutiker. Som förälder är det nästan omöjligt att inte veta vad ens barn vill ha i julklapp. Kampanjförandet för en viss leksak kan börja månader innan jul och de flesta barn har någon gång önskat sig ett husdjur. Det är när barnen börjar utveckla egna intressen, tycken och smaker som det kan bli lite krångligare med julklappsinköpen. Framförallt om man ska köpa julklappar till vänners eller släktingars barn som man inte träffar så ofta. Men de allra flesta barn har föräldrar som man kan rådfråga innan man bestämmer sig för ett visst inköp. Att se ett barn stråla av lycka vid öppnandet av en julklapp är för många ovärderligt. Vi tycker om att skämma bort de vi älskar, mer komplicerade än så är vi nog inte.

Idag är internet och den digitala tekniken en stor del av de flesta barns liv. Läsplattor och surfplattor utgör en naturlig underhållning för många barn och är ett hjälpmedel i skolbänken. Tv-spel, datorspel och videofilmer är därför vanliga och omtyckta julklappar till barn. Runt de allra mest populära spelen och filmerna finns ofta en hel uppsjö med leksaker som bygger på spelen och filmerna. Vet du om att barnet du planerar att ge en julklapp till har ett stort intresse för ett visst spel eller en viss film kommer du ha nästan löjligt många valmöjligheter när du väl befinner dig i butiken. Detta är en typ av julklappar som både pojkar och flickor kan uppskatta. I takt med att barnen blir större förändras deras intressen och vissa saker växer de helt enkelt ifrån.

När de blir tonåringar är det helt andra typer av julklappar som gäller än när de gick i mellanstadiet. Som vuxen gäller det att hänga med i svängarna och uppmuntra sitt barns nyfunna intressen med passande julklappar. Lite mer avancerade brädspel och böcker kan ofta passa för mellanstora barn som behöver utmaningar. Årets julklapp blir en snackis i de flesta familjer inför julen. För barn finns det också statistik över vilka produkter som säljer bäst under julhandeln. I barnens värld finns det också starka rådande trender som påverkar deras önskelista. Att vara sist med det senaste är aldrig roligt, varken som barn eller som vuxen, en insikt som är värd att ha i åtanke du då ska köpa julklapp till ditt barn. Men alla har olika möjligheter att följa med i trenderna, något som barn kan ha svårt att förstå men barn kräver som tur är inte mycket för att bli glada.

Julklappar till barn är på något plan inte lika bestående som presenterna vi ger till vuxna. Intresset för en viss film eller ett djur kan fort gå över, något som inte händer lika ofta i vuxen ålder. Julklappar till barn handlar mer om en oerhörd spänning, en stor förväntan och en snabb tillfredsställelse förenat med en obeskrivlig lycka. Att barnet snabbt kan överge de leksaker eller böcker hon eller han älskade betyder inte att kärleken inte var sann. Som vuxen får man inte bli flygplanbesviken om julklappen inte förblir barnets bästa leksak. Ändå är en julklapp till ett barn sällan en bortkastad gåva, lyckan är intensiv och ärlig även om den ibland är kortvarig.

Trenden som visar att vi mer och mer överger våra gamla traditioner kring julen innebär också att nya trender kring julklappar uppstår. Inbetalningar till välgörande ändamål, matkassar och läsplattor syns mer och mer i handeln i samband med julen. Vem vet hur många som kommer att ge bort traditionsenliga julklappar om femtio år? Utlandsresorna över julen fortsätter att öka och som familj kan resan vara den julklapp som alla får dela. En julklapp behöver med andra ord inte längre vara en fysisk sak utan kan likväl vara en upplevelse för hela familjen. Och resan är på sikt troligtvis betydligt mer minnesvärd än ett nytt tv-spel!