Upplevelser

Upplevelser som gåva?

När födelsedagar eller högtider som julen närmar sig är detta förenat med en jakt på passande gåvor och presenter. Det kan vara svårt att hitta en present eller julklapp till någon som redan har det mesta. Att köpa fler och fler saker, kläder och lösa ting som vi egentligen inte behöver eller har nytta av på ett djupare plan kan kännas oinspirerande och onödigt.

Stockholmsupplevelse

2008 blev upplevelsen utsedd till årets julklapp, och sedan dess har antalet skänkta upplevelsepresenter bara ökat. En upplevelse är ofta en mycket uppskattad gåva då presenten innebär att mottagaren får göra något nytt och spännande. Upplevelsen, till skillnad från en fysisk sak, blir minnesvärd på ett helt annat sätt i och med att mottagaren får vara med om något som är mer engagerande än en ny bok eller en tröja. Ett adrenalinhöjande äventyr som forsränning eller en oförglömlig konsert med favoritbandet är aktiviteter som kan bli ett minne för livet. Detta är troligtvis en av anledningarna till att det är så populärt att ge bort upplevelser.

Upplevelsepresenter finns för alla smaker, plånböcker, åldrar och intressen. Länge var köp av upplevelser förenat med ett fåtal specialföretag eller privatpersoner som arrangerade exempelvis dryckesprovningar, äventyr och danskurser. En bransch som var svåråtkomlig och som köpare inte alltid hade helt en lätt att finna. Men grundarna och kreatörerna som hänger sig åt att arrangera upplevelser har nu blivit en del av detaljhandeln. När du veckohandlar i din mataffär kan du samtidigt köpa en romantisk weekend för två eller ett actionfyllt äventyr till havs. Upplevelsepresenterna har blivit enkla att köpa både i handeln och online, tack vare en smidig förpackning och ett flexibelt bokningssystem.

Många företag som säljer upplevelser har insett att detta är eftertraktade typer av gåvor och att den som köper gåvan vill ha många olika aktiviteter att välja mellan. Många vill göra mer utav sin fritid och jagar ständigt nya adrenalinkickar och är inte rädda för att prova på nya saker. Köper du en upplevelse online kan du ofta välja mellan aktiviteter inom kategorierna resor, hotell, sport, äventyr, kultur, mat och dryck, spa och hälsa. Har du bestämt dig för att ge bort ett äventyr för två personer kan du i regel antingen välja ett på förhand planerat äventyr, eller så betalar du en viss summa och därefter kan mottagaren själv välja mellan en rad olika äventyr som finns tillgängliga i hens bostadsort eller närområde.

En upplevelsepresent kan vara specifik och innebära en vinprovning eller hotellweekend i Stockholm, alternativt vara helt öppen och oplanerad. Den stora valfriheten i form av en tematiserad upplevelsepresent eller ett presentkort är ett bra val ifall man inte vet exakt vilket typ av upplevelse mottagaren skulle uppskatta. Är du inte alls insatt i vilka intressen den som ska få upplevelsen har, eller om presenten är till en kollega eller avlägsen släkting är ett presentkort på en upplevelse det optimala valet. Då får mottagaren fritt välja en aktivitet inom det givna beloppet. Att den man ger upplevelsen till själv får avgöra vad han eller hon vill göra kan kännas lite tryggare i det läget. Har du stenkoll på vännens eller familjemedlemmens intressen kan du istället köpa en upplevelse som du garanterat vet kommer att uppskattas.

Temana och typerna av upplevelser är många. Ditt val av upplevelse kan till exempel baseras på budget, uttänkt tema eller geografiskt område. Ett fartfyllt äventyr som dykning, bergsbestigning, helikoptertur, forsränning, fallskärmshopp, segelflyg eller kitesurfing passar den rastlösa personen som ständigt söker nya adrenalinstinna aktiviteter.

Vill man ge bort en något lugnare upplevelse finns det gott om lyxiga massage- och spabehandlingar samt hälsoinspirerande aktiviteter med professionella atleter och kostrådgivare. För personer med ett brinnande intresse för mat och dryck är antalet upplevelser i princip obefintliga. Mat och dryck är något som allt fler intresserar sig för och vill lära sig mer om, alternativt uppskattar att få ta del av via ett besök på en riktigt bra krog eller restaurang.

Vill du ge bort en smakrik upplevelse kan du välja mellan hundratals olika typer av provningar inom mat och dryck, allt från ost- och vinprovning, chokladprovning samt kaffeprovning till snusprovning och whiskyprovning. Vill du ge bort en matupplevelse där mottagaren får vara lite mer aktiv finns det gott om lite längre kurser i matlagning så som korvstoppning, ölbryggning eller pralintillverkning.

Upplevelserna varierar givetvis i pris beroende på om det är en gåva för en eller flera personer samt vilken typ av aktivitet det rör sig om. Vid festligheter såsom bröllop och studentmottagningar satsar många på en lite dyrare upplevelsepresent medan en billigare dryckesprovning är en lämplig födelsedagspresent. För femhundra kronor kan man få en riktigt bra upplevelse likt en konsert, ansiktsbehandling, middag eller ölprovning.

Det är enkelt att handla en upplevelse online. Utbudet av olika återförsäljare är stort och du kan i lugn och ro leta efter den upplevelse som bäst passar just din partner, vän eller släkting. De webbutiker som säljer upplevelser har delat in de olika aktiviteterna efter kategorier eller teman, och det gör det lätt att hitta det du söker samt jämföra priser. När du lokaliserat den perfekta upplevelsepresenten gäller det att kontrollera att aktiviteten går att utföra där mottagaren bor. Ofta finns det fler upplevelser att välja mellan i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö än på mindre orter. Men upplevelsen går ju att kombinera med en weekend i någon av storstäderna eller så väljer man en aktivitet som garanterat går att anordna i mottagarens hemort.

Att ge bort en upplevelse för två personer brukar vara uppskattat då mottagaren kan få dela den minnesvärda aktiviteten med någon som står honom eller henne nära. Är det en fartfylld och kanske lite skrämmande upplevelse såsom fallskärmshopp eller segelflygning du bestämt dig för att ge bort kommer mottagaren troligtvis bli glad om presenten är för två. Satsa på en upplevelsepresent till personen som alltid säger att han eller hon inte behöver något, eller redan har allt så fort julen eller födelsedagen närmar sig. Du kommer med lätthet hitta en aktivitet som personen i fråga aldrig själv skulle ha tänkt på att göra. Vad ska jag köpa till min flickvän undrar många?

Minnen i form av upplevelser kan man aldrig få för många av!